Al zo lang de mens bestaat onderzoekt hij zijn omgeving, de eerste grote ontdekkingsreizen van Columbus, de eerste Sputnik satelliet in de ruimte, onderzoek naar de kleinste deeltjes van het universum in de Large Hadron Collider in Zwitserland, allemaal mijlpalen in de zoektocht van de mens naar onze plek in het universum.
 
Collider Project is geïnspireerd door deze zoektochten. In Collider Project onderzoeken filmmaker Ruud Terhaag (Gloeikonijn) en geluidskunstenaar Rob van Rooij (Rot8ion) de perceptie die wij hebben, als mens, van de ruimte om ons heen.
 
Rob en Ruud werkten jarenlang individueel aan technologieën om de perceptie van ruimte beter te begrijpen. Ruud vanuit een visueel creatieve achtergrond, Rob vanuit een academische en geluid/technische achtergrond. In deze periode werkte Rob samen met Ralf van Meer, onder de naam Rot8ion, aan een live surround sound instrument dat o.a. werd toegepast op festivals als Solar Weekend, Extrema Outdoor, STRP en Glow. Ruud maakte in die periode animaties voor diverse multi-nationals, won prijzen voor onafhankelijke fimprojecten, en deed camerawerk voor artiesten als Aphex Twin.
 
Ruud en Rob ontmoetten elkaar in 2011 en kort daarna richtten zij samen een collectief op van artiesten en onderzoekers genaamd Collider. Bij Collider kwamen hun zoektochten samen en vanaf toen bundelden zij hun kennis en instrumenten.  Samen besteden zij veel tijd aan het ontwikkelen van het gelijknamige Collider Project. Met als wapenfeiten een aantal immense performances in het Evoluon en een vernieuwende performance met Martyn en Erosie.
 
In Project Collider wordt een installatie gebruikt die stand alone opereert of gebruikt kan worden als live instrument. De installatie projecteert beeld via een grote parabolische spiegel op de volledige oppervlakte van de ruimte waarin hij zich bevindt, en vult de ruimte volledig met geluid met behulp van een 8.1 geluidsinstallatie.
 
Bij een Collider performance is de ruimte waarin de performance plaatsvindt een belangrijk onderdeel van de performance zelf. De oppervlakken van de ruimte zijn het canvas van het beeld waarop geprojecteerd wordt. De proporties, architectonische eigenschappen en akoestiek van de ruimte bepalen mede de het geluid van de performance. Dit maakt elke performance uniek en wordt je ondergedompeld in een omgeving die continue verandert en vervormt.
Back to Top