De Trom en de Vlag
 
Compositie voor trom, vlag en elektronica door Bart van Dongen op het Rot8ion instrument.
 
HET ZIJN DRIE ZAKEN DIE BART VAN DONGEN ALS COMPONIST FASCINEREN; BEWEGEND GELUID, REGIONALE FOLKLORE EN ELEKTRONICA. IN HET PROJECT DE TROM EN DE VLAG KOMEN DEZE TE SAMEN.

Het geluid van vlaggen wordt opgenomen en elektronisch bewerkt. Het publiek hoort het akoestische geluid van de vlaggen gemengd met de elektronische klanken alleen draaien de klanken in een tegenovergestelde richting. Draait de vendelier links om gaat de elektronische klank rechtsom en visa versa. Ook verschillen de klanken van tempo. De vendelier heeft een vast tempo, de elektronische klank niet. Die klinkt langzaam of snel. Die gaat schuren tegen het tempo van de vendelier. Net iets sneller, net iets trager. Er ontstaan door dit spel tussen vlag en elektronica ritmes waar tamboers in meegaan of zich juist tegen afzetten. De tamboers spelen ritmische patronen die soms samenvallen met het ritme van de vlag en elektronica, een andere keer zijn de patronen aanvullend of zelfs tegendraads.
 
Waar de geluidsboxen, de tambours, de vendeliers staan ten opzichte van elkaar maar zeker ook ten opzichte van het publiek is bij De Trom en de Vlag een belangrijke gegeven. Hier komt de vierde fascinatie van Van Dongen om de hoek kijken; ruimte in geluid, geluid in de ruimte. Waar zet ik wat neer? Op het moment dat je geluid bewust plaatst in een ruimte wordt het (bijna) een fysiek tastbaar object. Je kunt het als het ware vastpakken. Voor mij is het dan ook belangrijk dat de geluidsbron (vlag, geluidsbox, tamboer) geplaatst wordt daar waar het in mijn ogen (lees oren) fysiek thuis hoort. Dat het op de juiste plek staat voor de ontvanger, het publiek.
 
De Trom en de Vlag is een ritmisch feest waar het publiek de fysieke inspanning van de vendeliers en tamboers voelt en zich omgeven door geluid waant. De Trom en de Vlag is een huis van bewegend geluid.
‘Bewegend geluid fascineert me omdat daarin alles samenkomt wat mij bezighoudt met klank; materiaal, plaatsing, verplaatsing, fysiek opwekken, akoestiek binnen, buiten, het tastbaar maken, lichamelijkheid. Geluid verbeeld. Bewegend geluid verrast, maakt klank toegankelijk en beeldend.’
ROT8ION, ELECTROACOUSTIC JOURNEYS…
 
Rot8ion, created by dj/producer Echonaut, is an instrument that creates an entirely new sonic dimension that surrounds the audience with sound. The instrument adds spatial effects to the music. Each musical layer comes from a different direction and moves independent from the other layers. Sounds move around you and stimulate your imagination. The visitor is taken on a sonic journey and with each moving sound develops an image in his imagination…
Back to Top