Rot8ion verzorgde voor de Wensfabriek tijdens Glow 2021 de techniek, creëerde de projectietechniek voor de wensen en maakte de muziek.
Een lach en een traan in De Wensfabriek van Glow: een huwelijksaanzoek, een kaarsje voor moeder, of vragen om een paard.

EINDHOVEN - Even een rustpuntje in de hectiek van Glow? Dat kan in De Wensfabriek in de Paterskerk. Daar kun je een wens doorgeven of een kaarsje aansteken, om even stil te staan bij jezelf of bij een dierbare. Maar ook weer niet te lang, want het is toch een beetje dringen.

,,Gemiddeld worden elke avond zo’n 1500 tot 2000 kaarsjes aangestoken en 600 wensen gedaan", vertelt Rob Baken van Rotary Eindhoven Eeckaerde, die De Wensfabriek initieerde. Na de show aan de buitenkant van de Paterskerk worden bezoekers naar binnen geleid. Daar kunnen ze voor twee euro een kaarsje kopen. Iets verder kun je een wens opschrijven op een van de vier tablets. Die wens wordt even later geprojecteerd op de witte gordijnen die bijna vanaf het plafond tot op de vloer reiken. Achter in de kerk is een lichtobject van lichtarchitect Har Hollands te zien.

Mooie momenten

Mensen wachten in de kerk tot ze hun eigen wens voorbij zien komen. Dit levert mooie momenten op. Bijvoorbeeld een grote glimlach van Hugo als hij zijn hart ziet en ‘Ik wens dat ik hier nog een keer terug kom om de lichtshow te kijken’. Of van Geert en Elisa: ‘Dat we nog lang samen mogen zijn’, ‘Lieve Jet, dat het je snel beter gaat, papa en mama’. Maar de mooiste is toch wel: ‘Roel, wil je met me trouwen?’ en dat was niet het enige huwelijksaanzoek. Het zorgt voor hilariteit en ontroering.

Maar er zijn ook veel mensen die liever in stilte een kaarsje branden en denken aan een overleden moeder, een oma die ziek is of aan iemand die het nodig heeft. De opbrengst van de kaarsjes is voor een goed doel. Via het Steunpunt Materiële Hulpvragen wordt het geld gebruikt voor de armoedebestrijding in Eindhoven. Het doorgeven van een wens is gratis.

Lange stroom lichtjes

En die wensen zijn heel divers. Nog een paar dan: van graag willen dat iemand die ziek is beter wordt, het halen van het rijexamen, vragen of oma het goed heeft in de hemel tot een kind dat een paard wenst. Het gaat vooral om het moment. Even maar, en dan weer door, want de volgende groep dient zich al weer aan. ,,Om een uur of negen is het hier een hele lange stroom mensen, lichtjes en kaarsjes", weet Baken.

Lichtkunstfestival GLOW 2021 door 580.000 mensen bezocht

De lichten van GLOW in Eindhoven moesten door de nieuwe coronamaatregelen weliswaar 1 dag eerder uit, maar de organisatie kijkt terug op een geslaagde editie. GLOW Moved by Light 2021 trok 580.000 bezoekers.

Bezoekers konden 7 dagen lang op 4 verschillende locaties met daarbij 2 satellietlocaties in en om de stad Eindhoven bewonderen.

Groter dan ooit

‘We zijn ongelofelijk trots dat in nauwe samenwerking met kunstenaars uit binnen- en buitenland, gemeente en partners deze editie - verspreid over de hele stad - heeft kunnen plaatsvinden’, aldus Ronald Ramakers, directeur van GLOW. ‘GLOW 2021 was groter dan ooit. Zo'n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland werkten allen in opdracht van GLOW aan de meest moderne en innovatieve lichtkunst. Nieuw was de verspreiding over 4 gebieden en 2 satellietlocaties in en om de stad. Dit om bezoekers en de prachtige lichtobjecten meer ruimte te geven. Ook konden de coronamaatregelen nu beter doorgevoerd worden. Op doorstroomlocaties werden de bezoekersstromen goed gecontroleerd. Mensen konden niet anders dan zich mee laten voeren door het licht. Ondanks dat de verruiming naar de nieuwe locaties af en toe voor wat verwarring zorgde, kunnen we spreken van een bijzonder geslaagde editie.’

Bron: Eindhovens Dagblad
https://www.ed.nl/eindhoven/een-lach-en-een-traan-in-de-wensfabriek-van-glow-een-huwelijksaanzoek-een-kaarsje-voor-moeder-of-vragen-om-een-paard~a62d6ac9/
Back to Top