​​​​​​​Rot8ion is een collectief van creatievelingen, aangestuurd door Rob van Rooij, MSc (1976). Rob studeerde Multi Media & Consultancy aan de Sheffield Hallam University. Rot8ion maakt mixed media art installaties met projectie, video, licht, geluid, schilderkunst en custom software. 
Sinds 2007 heeft Rot8ion meer dan 100 performances en installaties op zijn naam staan. Rot8ion ontwikkelde mee aan meer dan tien lichtkunst installaties bij Glow Eindhoven en transformeerde bijzondere ruimtes zoals het Evoluon, Natlab, het Parktheater, De Oude Rechtbank en de industriële Noordkade. Daarnaast stond Rot8ion op evenementen en festivals als Festival Ensuite, Labdance, Funki Bizniz, Extrema, Solar, Arthouse, Planet Love en Playgrounds. Daarnaast exposeert Rot8ion, en maakt permanente mixed media installaties.
De oorsprong van Rot8ion ligt in het experimenten met geluid, electro akoestische muziek en multi channel geluidsinstallaties. Het grootste wapenfeit van Rot8ion is hierbij de eindshow van het Extrema festival, nog steeds de grootste live surround sound performance ter wereld ooit, in 8.1 surround.
Door het experimenteren met ruimtelijkheid in geluid ontwikkelde zich een fascinatie voor de perceptie van ruimte. Deze fascinatie evolueerde langzaam van een focus op geluid, naar het gebruik van een breder spectrum aan media, zoals video, licht, schilderkunst en technologie. Met als gevolg een reeks aan ruimtelijke audio visuele installaties.
Naarmate deze installaties elkaar opvolgden, transformeerde de fascinatie voor ruimte langzaam naar een fascinatie voor de manier waarop wij als mens ruimte en tijd, en de oneindigheid van ruimte en tijd, beleven. Hierdoor krijgen de installaties vaker een lange termijn of permanent karakter.
Rot8ion is geïnspireerd door diverse kunstenaars en wetenschappers zoals Dali, Escher en Einstein, die eerder de strijd met de oneindigheid van tijd en ruimte aangingen. Daarnaast haalt Rot8ion inspiratie uit kunstenaars en artiesten die technologie verweven in hun werk, zoals: Alva Noto, Ryoji Ikeda, Nosaj Thing en Autechre.

“Oneindigheid is een begrip waar ik mijn hoofd maar niet omheen krijg”

Back to Top