“Perpetual Plexus is nog mijn enige, mijn laatste en mijn oneindige project, het reikt tot in het oneindige en duurt tot in de eeuwigheid…”
Rot8ion (Rob van Rooij)
Verbinding door licht

Met behulp  van Perpetual Plexus verbindt Rot8ion mensen met elkaar met behulp van de essentie van leven: licht! 
Perpetual Plexus zet aan tot nadenken over onze plek in ruimte en tijd.

Het project: Perpetual Plexus
Perpetual Plexus is het langstlopende en meest omvangrijke project van Rot8ion. De naam Perpetual Plexus bestaat uit de Latijnse woorden “Perpetual” en “Plexus”. De betekenis van Perpetual is “eeuwigdurend” en de betekenis van Plexus is “netwerk van zenuwen”. Perpetual Plexus is een netwerk van verbindingen, met licht als primaire medium, dat de grenzen van het oneindige aftast. Het symboliseert de verbondenheid van de mensheid in hun reis naar het oneindige. 
Perpetual Plexus is een uitdijend netwerk dat met behulp van interactieve mixed media installaties op steeds meer plekken aan de oppervlakte verschijnt. Deze installaties zijn actief in de openbare ruimte op diverse locaties, verspreid in Noord Brabant. De installaties zijn gemaakt met de intentie om permanent, of voor lange tijd, op een locatie actief te zijn. De installaties bevatten een combinatie van video, licht, geluid, sculpturen, graffiti, sensoren en andere elektronica.
Perpetual Plexus is geïnspireerd op een ondergronds sporennetwerk, oftewel een mycelium, het grootste op aarde levende organisme. Een mycelium is een ondergronds schimmelsporen netwerk van duizenden jaren oud, dat signalen stuurt van het ene uiteinde naar het andere. Dit beïnvloedt de groei van het mycelium en de symbiose die het aangaat met andere levensvormen, teneinde tot een betere cohesie met de omgeving te komen. 
“Het leven veroverde de aarde niet door te strijden, maar door te netwerken”
Lynn Margulis
Perpetual Plexus groeit. Net als een mycelium heeft Perpetual Plexus vertakkingen die steeds verder uitdijen, en vindt er communicatie plaats tussen de locaties waar Perpeutual Plexus middels een installatie aan het oppervlak komt. De installaties communiceren onderling met elkaar met behulp van sensoren en sturen elkaar signalen. Hiermee wordt de nabijheid van een mens bij een lichtsculptuur direct zichtbaar op alle andere, in het netwerk aangesloten, installaties en voel je als toeschouwer de nabijheid van een medemens op een andere locatie.
Elke installatie zelf bestaat ook weer uit vertakkingen, ofwel “Nodes”. Deze nodes zijn net als het grote netwerk zelf, onderling met elkaar verbonden. Zo vertakt het netwerk Perpetual Plexus zich langzaam verder, en verkent zo plaatsen waar het kan voortbestaan, in symbiose met de omgeving. 
Perpetual Plexus leeft. Eeuwigheid is oneindig, een niet te bevatten begrip. Het is de intentie van Rot8ion om Perpetual Plexus tot in de eeuwigheid te laten voort- bestaan. Een eeuwigdurende technologische installatie is per definitie een contradictie. Techniek veroudert snel. Perpetual Plexus gaat de strijd aan met vergankelijkheid. 
Elke individuele installatie creëert eindeloze variaties in beeldmateriaal, lichtpatronen en glitches. De combinatie van beelden, lichtpatronen, geluiden en posities van mechanische onderdelen is continue aan verandering onderhevig, telkens uniek. Vanaf het moment dat de installatie wordt geactiveerd, verkeerd deze nooit tweemaal in dezelfde staat. Ook al zou deze 100 jaar actief zijn. Als je elke seconde een foto zou maken van een installatie, dan krijg je in honderd jaar nooit tweemaal dezelfde foto.
Het netwerk en de individuele installaties hebben een individueel en een collectief geheugen. De aanwezigheid van mensen bij de installatie laten een indruk achter, waarmee herinneringen worden ingeprent of uitgevaagd. Deze herinneringen worden ingeprent in de lichtpatronen en beelden die door de installaties getoond worden. Hiermee laat elke toeschouwer zijn of haar sporen in het collectieve geheugen van Perpetual Plexus achter. 
Eerste fase Perpetual Plexus 2016-2024
In 2016 zag Perpetual Plexus voor het eerst het levenslicht in de vorm van de expositie Perpetual Patterns in het Natlab in Eindhoven. een jaar later werd de eerste langdurige installatie gerealiseerd in de vorm van Tijdloos op het Stedelijk College in Eindhoven. In 2020 vond de eerste verbinding plaats tussen meerdere locaties met de lancering van Perpetual Process in het Natlab in Eindhoven en Tuumo bij Fit Factory Eersel. In 2021 werd Perpetual Plexus verder uitgebreid met Perpetual People I & II in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. In 2024 vond een verdere uitbreiding van het netwerk plaats met de lancering van Strawberry AIscream in het Strabrecht College in Geldrop. 
Tweede fase Perpetual Plexus 2025 en verder
In de komende periode zal het aantal locaties met door Perpetual Plexus aangestuurde mixed media installaties verder toenemen.
Opbouw van een individuele installatie 
Elke installatie, die onderdeel uitmaakt van Perpetual Plexus, bevat drie essentiële componenten:
- Een verbinding met het Perpetual Plexus netwerk
- Sensoren die interactie met de toeschouwer mogelijk maken
- Mixed media, een combinatie van mediavormen voor artistieke expressie

Een verbinding met het Perpetual Plexus netwerk
Alle installaties zijn via internet onderling met elkaar verbonden via het door Rot8ion ontwikkelde Perpetual Plexus netwerk. Maar ook elke individuele installatie is een netwerk op zichzelf, bestaande uit meerdere nodes, die weer onderling verbonden zijn. Deze verbinding bestaat uit de door Rot8ion ontwikkelde Perpetual Plexus module die ook de sensoren en aansturing van de lichtsculpturen bevat. 
Sensoren
Een individuele installatie is interactief, het “luistert” naar, en reageert op, de aanwezigheid van mensen. Een lichtsculptuur bevat sensoren die aanwezigheid detecteren en de installatie hierop laten reageren. Zo neemt de intensiteit van de beelden en lichtpatronen toe naarmate er meer mensen in de nabijheid van de installatie komen, of als er meer geluid wordt geproduceerd in de omgeving van de installatie. De prikkels die de sensoren krijgen beïnvloeden niet alleen de staat van de installatie zelf, maar sturen ook signalen die de installaties op andere locaties beïnvloeden. Zo verbindt het netwerk bijzondere plekken in Eindhoven, en de mensen die er aanwezig zijn.
​​​​​​​Mixed Media
Een installatie bevat een samenstelling van verschillende vormen van media. Installaties onderscheiden zich van de combinatie van media die gebruikt is, of de wijze waarop media zijn toegepast zoals:
- Video schermen of projectie met (live gegenereerd) beeldmateriaal
- Lichtbronnen met licht patronen
- Geluidsbronnen met (ruimtelijke) soundscapes
- Elektronica en mechanische onderdelen
- Sculpturen en fysieke onderdelen
- Graffiti, schilder- en tekentechnieken
Bestaande installaties: Lichtsculpturen en Mixed media installaties als onderdeel van Perpetual Plexus  
Rot8ion realiseerde diverse permanente en lange termijn installaties die permanent of tijdelijk onderdeel uitmaken van Perpetual Plexus. Enkele van deze installaties zijn Perpetual Patterns, Tijdloos, Tuumo, Perpetual Process en Strawberry AIscream. Deze installaties worden hieronder verder beschreven.
Perpetual patterns is een mixed media installatie. Hiermee verkent Rot8ion de grenzen tussen natuur en technologie met behulp van continu evoluerende patronen. Zowel in de natuur als in technologie evolueren patronen zich in een continu stromend proces. 

Dit vertaalt zich in de installatie door:
- Organische willekeurige patronen die door een machine worden gegenereerd. 
- Beeld en geluid worden continu gecombineerd in verschillende composities.
- Variabelen in beeld en geluid die constant van elkaar verschillen.

Perpetual Patterns is een unieke combinatie van:

Fysieke installatie:
- 8 panelen, bestaande uit lasergesneden bladnerf patronen en materialen zoals nostalgische elektronische weerstanden.
- Een originele ontvanger van een Britse onderzeeër, uitgerust met sonar die de aanwezigheid van mensen detecteert.
- Componenten van het systeem communiceren met elkaar via MIDI, DMX, serieel, USB, HDMI, DVI, analoog, XLR en sonar.

De geluids installatie:
- 8.1 surround
- Zintuiglijke instrumenten zoals sonar en echolocatie bij dolfijnen en vleermuizen
- Geluiden die natuurlijk klinken maar synthetisch zijn gemaakt

De video-installatie:
- Natlab originele afbeeldingen uit vervlogen tijden
- Live-afbeeldingen die organisch zijn gegenereerd met Quartz Composer
- Microscopische afbeeldingen
- Projection Mapping

Perpetual patterns werd vertoond in 2016 in de Expo Hall van Natlab in Eindhoven. 
De permanente installatie Tijdloos is actief op het Stedelijk College Eindhoven sinds oktober 2017.  “Tijdloos” is nooit hetzelfde, ook niet als het 100 jaar actief is. Zo is ook leren tijdloos geworden: je bent nooit uitgeleerd. Wij leren daarom niet alleen graag WAT we moeten leren, maar ook HOE we kunnen leren.
Luisteren naar leerlingen
“Tijdloos” luistert. Het is een installatie met een netwerk van sensoren die verspreid in de school op diverse plaatsen zijn aangebracht. Die sensoren merken bijvoorbeeld wanneer er leerlingen aan het koken zijn bij Zorg Welzijn, of aan het sleutelen bij Techniek, of een verkoopgesprek houden bij Economie en Ondernemen. Deze sensoren reageren op de activiteiten die in school plaatsvinden en zenden signalen naar de installatie. De beelden die op de nodes van de installatie worden weergegeven, worden beïnvloed door deze signalen. Hierdoor "luistert" de installatie dus naar onze leerlingen.  
De belevingswereld van de leerling
De mens boeien in deze moderne tijd is uitdagend. We worden overspoeld met prikkels. Door de toepassing van multimedia in het kunstwerk wordt aansluiting gezocht met onze belevingswereld. In het kunstwerk zijn 31.000 LED-lampjes verwerkt, die samen een spiegel vormen van de school.
Ontwikkeling
"Tijdloos" begint tweedimensionaal en ontwikkelt zich ruimtelijk in meerdere richtingen. In de school begeleiden we elkaar bij onze ontwikkeling. Aangezien we allemaal uniek zijn, proberen wij een passende begeleiding te vinden bij onze eigenvoortdurende ontwikkeling.
Tijdloos verbindt
Tijdloos is de eerste installatie die is aangesloten op het Perpetual Plexus netwerk en opent hiermee de communicatie met de buitenwereld.
Tuumo is een samenvoeging van de Latijnse woorden “perpetuum” (voor eeuwig) en “movere” (bewegen). Tuumo is een permanente multi media installatie die bestaat uit fysieke ornamenten en video-animatie. De installatie is gemaakt door Rot8ion. De installatie hangt in Fit Factory Eersel, en is actief sinds mei 2019. 
Tuumo verbindt verleden met heden met behulp van historische sportfragmenten en is tevens verbonden via het Perpetual Plexus netwerk met van andere installaties die door Rot8ion gerealiseerd zijn. Deze kunstwerken staan met elkaar in contact en beïnvloeden elkaar met signalen.

Perpetual Process is een langdurige mixed media installatie op de gevel van Natlab Eindhoven. De installatie was actief van 17 oktober 2019 tot en met 17 januari 2020. De installatie bestond uit een netwerk van semi transparante projectie panelen en geprogrammeerde lichtarmaturen. Natlab heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van visuele media. De installatie is geïnspireerd op de manier waarop wij als mens tijd waarnemen en ervaren, en de manier waarop de ontwikkeling van visuele media die waarneming hebben beïnvloed. Perpetual Process is verbonden met andere permanente en langdurige lichtsculpturen en mixed media installaties van Rot8ion middels het Perpetual Plexus netwerk.

Perpetual People I & II waren van Vanaf 2021 t/m  2023 actief in het Catharina Ziekenhuis en Máxima MC.
Toen de Corona pandemie in het voorjaar van 2020 in alle hevigheid losbarstte, en het zorgpersoneel het zwaar had, ontstond het idee om hen letterlijk met lichtpuntjes een hart onder de riem te steken. Dit heeft geresulteerd in de realisatie van twee lichtsculpturen in juli 2021 genaamd Perpetual People, één in het Catharina Ziekenhuis en één in Máxima MC. 
Perpetual People is een symbool van verbondenheid en een dankbetuiging aan het zorgpersoneel voor hun inzet en steun tijdens de Corona Pandemie van 2020-2021. De Corona Pandemie heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat wij allen met elkaar verbonden zijn. Rot8ion heeft met de hulp van meer dan 150 particuliere donateurs en ruim 15 organisaties deze lichtsculpturen kunnen realiseren. Beide lichtsculpturen staan ook daadwerkelijk met elkaar in verbinding en beïnvloeden zo elkaars licht- en beeldcomposities. 
Middels sensoren hebben ook toeschouwers en voorbijgangers invloed op beide lichtsculpturen. Mede hierdoor bevinden de lichtsculpturen zich nooit tweemaal in dezelfde staat en zijn ze telkens uniek. Perpetual People maakt onderdeel uit van Perpetual Plexus.
Strawberry AIscream is actief sinds 2024 in het Science lokaal op het Strabrecht College in Geldrop. Bij de lichtsculpturen van Rot8ion spelen eindeloosheid en oneindigheid een centrale rol. Ze tasten de grenzen van tijd af door continu in een veranderende staat te verkeren. Ze tasten de grenzen van ruimte af doordat de lichtsculpturen onderling met elkaar verbonden zijn, als een uitdijend mycelium dat zich steeds verder vertakt. Zo is er bijvoorbeeld ook een lichtsculptuur op het Stedelijk College Oude Bossche baan waarmee de lichtsculptuur op het Strabrecht College continu communiceert, waardoor zij elkaars lichtpatronen beïnvloeden. 

Over de lichtsculptuur
In het huidige tijdperk vervagen de grenzen tussen menselijke en kunstmatige intelligentie in toenemende mate. Zo communiceren wij steeds vaker met technologie in plaats van met mensen, door middel van chatbots, algoritmes op social media en AI toepassingen als ChatGPT en DALL-E. 
De naam van de lichtsculptuur is Strawberry AIScream. De naam is een knipoog naar de naam Strabrecht College en een verwijzing naar de verleidingen van kunstmatige intelligentie als een schreeuwerig kleurrijk ijsje. Dit met als boodschap dat kunstmatige intelligentie nu nog heel veelbelovend lijkt, maar ook een schaduwzijde heeft, waarmee de generatie van onze leerlingen in de toekomst heel verantwoordelijk om zal moeten gaan. 
De lichtsculptuur symboliseert de dialoog tussen menselijke en kunstmatige intelligentie. De lichtsculptuur is opgebouwd uit een houten constructie, bestaande uit vensters met verlichting en/of bewegend beeld, variërend in grootte, gelaagdheid en complexiteit. Leerlingen van het Strabrecht College hebben een bijdrage geleverd door het beschilderen van ornamenten in deze vensters. De vensters tonen afbeeldingen die tezamen een uitwisseling vormen van visioenen tussen de mens en kunstmatige intelligentie over hun onderlinge relatie in de toekomst. Ook deze afbeeldingen zijn voor een groot deel gecreëerd door leerlingen van het Strabrecht College, aangevuld door werk van leerlingen van het Stedelijk College. Deze collectie van afbeeldingen zal ieder jaar verder worden uitgebreid met nieuw werk. Samen met de verlichting die in de lichtsculptuur verwerkt is, vormen deze beelden een continu veranderend proces dat zich telkens in een andere unieke staat bevindt. 
Elke avond als het daglicht afneemt zullen de strakke vormen van de houten constructie langzaam vervagen door een wolk van licht en visioenen. Als een kunstmatige vorm van intelligentie die, net als een menselijk brein, al dromend alle ervaringen van de dag verwerkt.
Beoogde locaties
Perpetual Plexus verbindt mensen met elkaar met behulp van licht met als basis de lichtstad Eindhoven. Installaties van Perpetual Plexus zijn te vinden op locaties die voor de bewoners van de stad Eindhoven een belangrijke rol vervullen, op plaatsen waar mensen verbinding zoeken, en op plaatsen waar mensen reflecteren op hun plek in ruimte en tijd. Telkens vanuit een ander perspectief. Kent u een plek voor een nieuwe Perpetual Plexus installatie? Laat het ons weten via info@rot8ion.com. 
Back to Top